МНЗА
Почеток
За МНЗА
Основачи
Извршен одбор
Членови и членство
Статут
Документи
Состаноци
Семинари и конгреси
МНЗА во медиумите
Контакт
Коментари
Галерија
Видео секција
Архива
Аутизам МК
Што е аутизам?
Права на лицата со аутизам
Дијагностички алатки
Организации
Научни проекти
Објавени трудови
Линкови
Пребарување
Најава

Си ја заборавивте лозинката?
Посетители

Пријатели

 

Tinex
Tinex
Apolonia Foundation
Ordinacija.Hr
Hosting, registracija na domeni, web razvoj
comfy-angel.com.mk 
 logo-za-mssa.png
   
на официјалната web страница на МНЗА
Институт за дефектологија, Филозофски факултет
бул. Гоце Делчев, бр. 9А, 1000 Скопје
тел. +389-2-3116-520 (Лок. 234); факс. +389-2-3116-520 (Лок. 234)
E-mail: president@mssa.org.mk

EASPD EASPD Autism Europe GAC
PDF Испечати Е-пошта

 

Почитувани колешки и колеги, драги родители

МНЗА, Синоличка од Скопје и Трисомија 21 од Загреб, организираат трибина по повод светскиот ден на лицата со Down синдром во голем амфитеатар на Филозофски факултет на 21.03.2013 година со почеток во 10 часот. Задоволство и посебна чест ни претавува да Ве поканиме на трибината на тема:

Дали лицата со Down синдром се маргинализирани или вклучени во македоноското општество?“

Со заеднички сили сакаме конкретно да ја отстраниме отпорноста кон предрасудите, и да го надминеме незнаењето на индивидуите, транформирајќи ги животите на лицата со Down синдром и нивните семејства во достојни за почит. Down синдромот не е болест и лицата кои го имаат овој синдром не смеат да бидат маргинализирани за нешто што го имаат не по нивна вина. Трбината ја организираме со цел да едуцираме и да пренесеме отворени ставови во насока на сензибилизирање на јавноста и надлежните Министерства. Покрај стручно научниот карактер, трибината ќе има и културно забавен карактер на кој со свои дела ќе настапат лица со Down синдром и естрадни уметници од нашата држава. Трибината ќе биде пренесувана во живо на интернет.

ПРОГРАМА

Прв дел

 

Г-ѓа Хелена Меловник Зрињски, родител, извршен директор на Трисомија 21 Загреб, Хрватска

СОНОТ НА ЕДЕН АНГЕЛ

Г-ѓа Кораљка Жепец, дипломиран рехабилитатор, главен иструктор за Хрватска за Brain Gym и г-ѓа Хрвојка Вуковиќ, дипломиран рехабилитатор и асистент во Brain Gym
BRAIN GYM КАЈ ЛИЦАТА СО DOWN СИНДРОМ

Проф. д-р Елизабета Зисовска, педијатар-неонатолог, Клиника за гинекологија и акушерство

КОМОРБИДИТЕТ НА DOWN СИНДРОМ

 

Проф. д-р Дончо Донев, директор на Институт за социјална Медицина

ЈАВНО-ЗДРАВСТВЕНИ АСПЕКТИ НА DOWN СИНДРОМ ВО Р. МАКЕДОНИЈА

Дискусија

Пауза

Втор дел

 

Проф. д-р Владимир Трајковски, претседател на МНЗА

ПОВРЗАНОСТ НА БИОХЕМИСКИТЕ НАРУШУВАЊА КАЈ DOWN СИНДРОМ И АУТИЗАМ


М-р Росица Колева, претседател на Синоличка

СИНОЛИЧКА: ПРОМОЦИЈА НА ВКЛУЧУВАЊЕТО НА ЛИЦАТА СО DOWN СИНДРОМ ВО СИТЕ СФЕРИ НА ОПШТЕСТВОТО

 

Г-дин Стојан Андонов, окупационен терапевт

ОКУПАЦИОНА ТЕРАПИЈА КАЈ ЛИЦАТА СО DOWN СИНДРОМ

 

Г-дин Живко Јаневски, претседател на НВО †Slowfood Св. Наум Охридски“

ЗДРАВИ НАВИКИ ПРЕКУ ЗДРАВА ХРАНА

 

Дискусија

Со Вашето присуство да создадеме посветол ден посветен на лицата со Down синдром и достоинствено да им го вратиме нивниот идентитет и нивното достоинство. Ве молиме вашето присуство да го пријавите на secretary@mssa.org.mk

Ве очекуваме

Македонско научно здружение за аутизам

 

 
< Претходно   Следно >
Почеток Контакт Линкови